cercul pedagogic

Home » Din activitățile noastre

Din activitățile noastre

Advertisements
Felicitări tuturor celor 165 de elevi participanți la Concursul Județean de Limba Engleză „Keep in Touch with Reality”ediția 2018, o competiție dragă nouă, inițiată de d-na profesor Olga Ștefan și continuată după plecarea acesteia de d-l profesor Szabo Adam Bela!
Workshop-urile au fost susținute de prof. Dana Raduly (Learning a song), prof. Adriana Boiti și prof. Gabriela Șandru (Drama Spot 1 & 2) iar Football Challenge a fost coordonat de prof. Flesch Catița.
-//-
Vineri 17.11.2017, ora 14.30 a avut loc activitatea Cercului Pedagogic – de tip la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”.
Au fost prezenți 25 de profesori de limba engleză din școlile zonei Mureș-Sărmaș. Activitatea s-a dovedit un real succes și a fost structurată pe două teme:
1. Summer School – prof. Adela Hădărean
2. Reading Activities – prof. metodist Dana Raduly
Activitatea a început cu prezentarea doamnei profesor Adela Hădărean, care a împărtășit experiența avută în cadrul unei școli de vară din Ardmore, Anglia, unde a predat limba engleză timp de 2 luni. Participanții au rămas uimiți de această experiență, felicitând-o pe doamna profesor pentru curajul de a-și asuma o astfel de provocare.
A urmat atelierul de lucru „Reading Activities” condus de doamna profesor Dana Raduly. Cadrele didactice au fost împărțite în grupe de 4 și a urmat o demonstrație amplă de activități de dezvoltarea a competenței de receptare a mesajului scris. Au stârnit interesul participanților o serie de activități precum: jigsaw reading, reading puzzles, running questions, reading a map, brain teasers, etc. Fișele de lucru au fost multiplicate și distribuite profesorilor pentru a putea fi folosite la clasă.
În final s-au făcut anunțuri legate de Winter Festival, care va avea loc pe data de 15 decembrioe 2017, ora 14.30 la Sala Festivă „C-tin Brâncuși” și s-au diseminat informații legate de Târgul de Carte aflat în desfășurare la Teatrul Național, unde pot fi consultate titluri de specialitate de la Editura Fischer International.

-//-

Azi 20.10.2017, ora 14.30 la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” a avut loc activitatea de Cerc Pedagogic de tip workshop intitulată „LESSON PLANNING”. Participanții au lucrat în perechi pentru a realiza un plan de lecție ad-hoc. Au fost puse la dispoziția lor manuale diferite față de cele cu care lucrează în mod curent de către responsabilii de cerc pedagogic. A urmat prezentarea și dezbaterea fiecărui plan, participanții completându-le cu idei din experiența lor profesională și oferind un feed-back pozitiv.

În partea a doua a activității, participanții au discutat și interpretat rezultatele testelor inițiale aplicate în luna septembrie sau începutul lunii octombrie la clasele a V-a. Activitatea de cerc s-a încheiat la ora 16. Următoarea întâlnire este stabilită pe data de 17 noiembrie.

 

-//-

Concursul ‘Treasure Hunt’ – „Vânătoarea de comori” 2017

Ediția a IV-a

Sâmbătă 10 iunie 2017, începând cu ora 9 a avut loc cea de-a patra ediție a concursului județean de limba engleză ‘TREASURE HUNT’ – „VÂNĂTOAREA DE COMORI” organizat la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Tg.-Mureș, str. Cutezanței nr. 51. Concursul este inclus în Calendarul Activităților Educative Județene 2017 la poziția 12 și se adresează elevilor ciclului gimnazial (clasele V-VII). TREASURE HUNT s-a născut din dorița de a valorifica într-un cadru mai puțin formal competențele de limbă engleză ale elevilor și de a le dezvolta competențe complementare (antreprenoriale, artistice, de lucru în echipă), oferindu-le un context distractiv, în același timp, pentru a-i motiva în învățarea limbii engleze.

La etapa preliminară s-au înscris 14 unități de învățământ din județul Mureș, cu un număr de 112 elevi. Concursul a debutat în 26 mai 2017, ora 13 cu proba scrisă la care au participat elevii selecționați în mod individual.. Un număr de 18 elevi au reușit să obțină punctaje mai mari de 90 puncte, fiind recompensați cu diplome și premii.

Locul Nume elev Clasa Școala Profesor îndrumător Punctaj realizat
I Mailat Amalia 5 Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni Stoica Emilia 98
I Mălău Anda 6 Școala Gimnazială „Europa”,Tg.-Mureș Pintyi Ecaterina 97.5
II Imre Balasz 5 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Tg.-Mureș Bara Kinga 97
II Marica Andrei 6 Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Sg. de Mureș Zaharia Stremțan Lidia 95
III Russu Roxana 5 Colegiul Național „Unirea”, Tg.-Mureș Costea Adrian 96.5
III Bugnar Tudor 6 Colegiul Național „Papiu”,Tg.-Mureș Bucur Dragoș 94
M1 Meszaros Eric 5 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”,Tg.-Mureș Bara Kinga 96
M1 Duval Miruna 6 Școala Gimnazială „Europa”,Tg.-Mureș Pintyi Ecaterina 93.5
M2 Neamțu Ioana 5 Școala Gimnazială „Dacia”,Tg.-Mureș Gălățean Anamaria 94
M2 Lobonțiu Paul 6 Colegiul Național „Papiu”,Tg.-Mureș Bucur Dragoș 92.5
M3 Dobrescu Marisa 5 Colegiul Național „Papiu”,Tg.-Mureș Șerb Monica 92
M3 Nemes Mara 6 Școala Gimnazială „George Coșbuc”, Tg.-Mureș OpfermanTana 90.5
PS Firisceac Adrian 5 Școala Gimnazială „Europa”,Tg.-Mureș Cridon Lucia 91
PS Scridon Alexandru 5 Școala Gimnazială „Romulus Guga”,Tg.-Mureș Szaszgaspar Roxana 91
PS Vulcu Alexandru 5 Școala Gimnazială „Romulus Guga”,Tg.-Mureș Szaszgaspar Roxana 91
PS Nagy Anca 5 Școala Gimnazială „Dacia”,Tg.-Mureș Gălățean Anamaria 90
PS Cazacu Mălina 5 Colegiul Național „Unirea”,Tg.-Mureș Costea Adrian 90
PS Farkas Robert 6 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”,Tg.-Mureș Bara Kinga 90

Punctajul fiecărui echipaj înscris în concurs a constat în suma punctajelor realizate de fiecare elev al echipajului în parte După centralizarea rezultatelor, s-a realizat ierarhia echipajelor iar primele 10 punctaje în ordine descrescătoare au calificat echipajele în etapa finală a concursului, astfel : 1 – Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”, Tg.-Mureș cu 700 puncte, 2 – Școala Gimnazială „Romulus Guga”,  Tg.-Mureș cu 673,5 puncte, 3 – Școala Gimnazială „Dacia”, Tg.-Mureș cu 666.5 puncte,  , 4 – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Tg.-Mureș cu 630 puncte, 5 – Școala Gimnazială  „Europa”, Tg.-Mureș cu 621.5 puncte, 6 – Colegiul Național „Unirea”, Tg.-Mureș cu 599 puncte, 7 – Școala Gimnazială  „Tudor Vladimirescu”, Tg.-Mureș cu 589.5 puncte, 8 – Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”,  Târnăveni cu 588.5 puncte, 9 – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”, Tg.-Mureș cu 580.5 puncte și 10 – Liceul Teologic Romano-Catolic,  Tg. -Mureș cu 570.5 puncte. Acestea au participat la etapa de creativitate și la vânătoarea propriu-zisă de „comori”.  Elevii fiecărui echipaj au fost legați unul de celălalt cu bandă adezivă la nivelul gleznelor și au căutat indicii pentru a descoperi „comoara” – instrucțiunile privind jocul de rol (proba orală) pe care l-au pregătit în cele 45 minute puse la dispoziție, urmând a fi evaluați  de un juriu format din profesori de limba engleză care nu au elevi înscriși în concurs. Punctajul obținut de fiecare echipaj la proba orală s-a adăugat punctajului obținut la proba scrisă, pentru stabilirea ierarhiei finale.

Bugetul concursului a fost de 3.900 RON. Pentru premiile oferite de PRIMĂRIA TG.-MUREȘ, MINDLAB ROMANIA., SEA COMPLET S.A., SELGROSS TG.-MUREȘ și HOTEL PRIVO au concurat 80 de elevi din 10 școli.

Elevii au fost evaluați pentru prestația la jocul de rol de un juriu format din profesori de limba engleză care nu au avut elevi înscriși în concurs: Magyarosi Eva, Hobai Roxana, Moldovan Ada, Opferman Tana, Zsigmond Imola, Șandor Melania. Pentru stabilirea punctajului probei orale, s-a realizat suma punctajelor acordate de fiecare membru al juriului pentru școala respectivă. Punctajul obținut la proba de creativitate s-a adăugat punctajului obținut la proba scrisă, pentru stabilirea ierarhiei finale. S-au acordat Premiile I, II și III, 3 Mențiuni și 4 Premii Speciale.

Școala Punctaj proba scrisă Punctaj proba orală Total Locul obținut
Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Tg.-Mureș 630 590 1220 I
Școala Gimnazială „Romulus Guga” Tg.-Mureș 673.5 506 1179.5 II
Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”, Tg.-Mureș 700 471 1171 III
Școala Gimnazială  „Tudor Vladimirescu”, Tg.-Mureș 589.5 562 1151.5 M1
Școala Gimnazială „Europa”,  Tg.-Mureș 621.5 523 1144.5 M2
Școala Gimnazială „Dacia”, Tg.-Mureș 666.5 467 1133.54 M3
Școala Gimnazială  „Al. Ioan Cuza”, Tg.-Mureș 580.5 532 1112.5 PS
Colegiul Național „Unirea” Tg.- Mureș 599 477 1076 PS
Liceul Teologic Romano-Catolic,  Tg. -Mureș 570.5 446 1016.5 PS
Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”, Târnăveni 588.5 424 1012.5 PS

 

Toți elevii participanți la etapa finală au fost recompensați pentru efortul lor cu diplome și mici premii, câștigând în plus prieteni noi, stimă de sine, competențe de limbă engleză și de muncă în echipă, toate acestea presărate cu  multă distracție. Imagini ale activității pot fi vizualizate pe blogurile școlii, pe pagina de Facebook a școlii, pe blogurile cercului pedagogic și al concursului:

https://tudor20treasurehunt.wordpress.com/

https://www.facebook.com/scoala20/

https://tudor20extrascolare.wordpress.com/2017/06/11/treasure-hunt-2017/

În urma sondărilor efectuate de voluntarii școlii în rândul participanților a reieșit faptul că elevii s-au simțit minunat, activitățile le-au făcut o plăcere deosebită, motivându-i totodată în învățarea limbii engleze pentru a putea participa la edițiile viitoare. Activitățile de team-building din cadrul vânătorii propriu-zise au contribuit la dezvoltarea inteligenței interpersonale și la cooperarea între elevi.

Coordonator, director prof. Gabriela Șandru

-//-

Vineri, 17.02.2017 s-a derulat la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” activitatea de cerc pedagogic dedicată profesorilor debutanți sau celor care susțin un examen de Definitivare / Titularizare în învățământ intitulat „Exam Mehodology”. Activitatea a fost organizată de ISJ Mureș, cu sprijinul Responsabilior de cerc – Adriana Boiti și Gabriela Șandru -, atelierele de lucru fiind susținute de colegele noastre Teodora Mircea de la C.N. „Unirea” și Adela Hădărean de la Școala Gimnazială Cristești. S-au discutat subiectele date la Examenul de Definitivare în învățământ 2017 și Examenul de Titularizare 2017.

Keep in Touch with Reality

Concurs Județean de Limba Engleză organizat de ISJ Mureș și Școala Gimnazială „Al.I. Cuza” din Tg.-Mureș

Winter Festival 2016

Image result for christmas animated gifsThe most wonderful time of the year was celebrated by the Mureș County English teachers with the 16th edition of the Winter Festival thanks to the sustained effort and involvement of coordinating teachers Gabriela Șandru and Adriana Boiti and the support of Mrs. Iulia Luca, the Modern Languages Inspector!

The show was opened by Ms. Gabriela Șandru’s 8th graders, the siblings Daria and Răzvan Târnăvean, from Tudor Vladimirescu School with dance! They were followed by another student from Tudor Vladimirescu School, Ariana Mureșan’s who interpreted the song „Happy Christmas”. The “JingleBells” rang with the students from School Number 7, led by teachers Carmen Dumitru and Simon Enikő! Then, the students from Alexandru Ioan Cuza School coordinated by teacher Cherecheș Nicoleta wanted to „Shake Up Christmas” and then, from the same school, the Ms. Șerban Klaudia’s students sang and danced for the audience. More 7th graders from Tudor Vladimirescu School wanted to „Go Tell It on the Mountain”. Their teacher, Ugron Erika arranged with „The Herald Angel” and „Snowey Pockey”, to have the best Christmas celebration, full of snow, music and goodwill. So, they decided to „Let It Snow, Hark!”

“All I want for Christmas is you” declared the students from Serafim Duicu  School and their teachers, Ercse Eva and Hrișcă Andra Camelia. After that, the song “Halleluiah” was interpreted by the student from Alexandru Ioan Cuza School led by teacher Szabo-Ádám Béla. Dacia School coordinated by teacher Anamaria Gălățean was also welcomed to the show with Jingle Bells Rock! The magic of Christmas was then delivered by the students from George Coșbuc and their teachers, Ada Moldovan and Tana Opferman, who wanted to tell us about “A Snowman Called Trouble”. “Away in a manger” the students from the Arts Vocational High-School helped by their teacher, Nagy Erika had spotted “Rudolph, the red nosed reindeer”.  “All I want for Christmas is you” to be merry and joyful, as merry and joyful as the 5th graders Maria, Ariana, Mara from Europa School and their teacher, Lucia Cridon. Next, a Ms Maria-Liana Rusuțs student, Andreea Vasiu concluded: “So, this is Christmas”!

The students from Dr. Bernády György School and their teacher Diana Pitea were ready to learn „How to Believe”and wished us „Merry Christmas Everyone”! „Once upon a Decemberwe got dreamy and passionate with a Vienese waltz brought by students from Mihai Viteazul School thanks to the goodwill of teacher Adriana Boiti. Special guests tonight – teacher’s son, Mr. Adrian Boiti and his partner, Miss Izabella Hoffman.

Next, the students from Dacia School coordinated by teacher Raluca Tătar brought some “Joy to the world”! Unirea High-School was present today with Christmas songs and a dance prepared by students and teacher Andreea Năznean. A very original Christmas Cup Song was delivered to the audience by students from Nazna School who have worked hard to master the cups under the careful guidance of their teacher, Mihaela Stoica. “Long Time Ago in Bethlehem” Mary’s boy child, Jesus Christ,
was born on Christmas Day according to students from Cristești School and their teacher, Adela Hădărean. Next, a group of students from Sâncraiu de Mureș School, led by teacher Raluca Chertes, brought happiness on the stage and had the “Jingle Bells Rock” again! Students from Dr. Bernády György School led by teacher Márton Imre climbed the stage with a message of peace and understanding: “Halleluiah”! They were shortly followed by students from Mihai Viteazul School led by their teacher Bara Kinga, who told us about “Mary’s Boy Child”.

“The Silent Night” was given by students from The Vocational Arts High-School led by teacher Mogyorosi Eva, followed shortly after by the students from Acățari School, coordinated by the same teacher, with a poetical moment and the songs „Hello, Reindeer” and “Little Snowflake”. A group of students from Nicolae Bălcescu School, led by teacher Zsigmond Imola helped us stretch our legs and get into the Christmas spirit by making the “Bells Jingle”! Another festive Christmas moment was delivered by students from Unirea High-School, coordinated by teacher Laura Sabău who wanted to “Let it Snow” as “Santa Claus is coming to town”! Sfântul Gheorghe School in Sângeorgiu de Mureș and their teacher Lidia Zaharia-Stremțan brought more “Joy to the world”! „Merry Christmas” is the wish granted upon us by the students from Nicolae Bălcescu School, led by teacher Petruța Vodă, who “Rocked the Jingle Bells” for us! Ms. Borsos Katalin’s students from Mătrici School also brought „Joy to theWorld”, in the „Silent Night”, then „Decked the Halls” and wished us a very „Merry Christmas” by the “Christmas Tree”!

The show was concluded with a choreographic moment by students from Unirea High-School and their cool teacher, Adrian Costea: “Jingle Bells” Dance and “The Unicorn” Dance and the students from Papiu High-School, led by teacher Dragoș Bucur: poems, dance and Feliz Navidad”!

We hope you enjoyed yourselves as much as we did and look forward to meeting again next year! May Lovely Happy Times decorate your holiday season, special memories brighten your New Year and your homes be filled with lots of happiness, peace and love… ooh – and lots of presents! Merry Christmas, everyone and a very Happy New Year!

This slideshow requires JavaScript.

-//-
Vineri, 25.11.2016 în cadrul  Cercului pedagogic al profesorilor de limba engleză gimnaziu, zona Mureș, s-au derulat
următoarele activități:
1. Analiza lecției demonstrative susținută de prof. Márton Imre la Școala Gimnazială „Bernády György” în data de 9.11.2016
2. Prezentare de carte – invitat d-na Simona Lădar, ELT Representative, Pearson Education
3. Atelier de lucru „Games for Vocabulary Teaching” susținut de prof. Raduly Dana (Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”) și prof. Gălățean Anamaria (Școala Gimnazială „Dacia”)
4. Atelier de lucru „Class Management in Preparatory Classes” susținut de prof. Tătar Raluca (Școala Gimnazială „Dacia”) și prof. Ercse Éva (Școala Gimnazială „Serafim Duicu”)
Activitățile s-au derulat pe parcursul a 3 ore în care s-au purtat discuții competente legate de secvența didactică vizionată, s-au prezentat manuale interactive ce au complementat activitățile interactive propuse de colegii noștri în cadrul atelierelor de lucru, care au și format deliciul serii. Participarea cadrelor didactice din zona Mureș a fost numeroasă iar impresiile schimbate au confirmat succesul activităților.
Mulțumim trainerilor și participanților!
dir. adj. prof. Gabriela Șandru

This slideshow requires JavaScript.

-//-
Miercuri, 9.11.2016, în intervalul orar 10-11, clasa a VII a D a Școlii Gimnaziale „Bernardi Gyorgyi” i-a avut ca invitați la ora de limba engleză pe conducătorii Cercului Pedagogic al profesorilor de limba engleza prof. Gabriela Șandru și prof. Adriana Boiti, care au asistat la o lecție demonstrativă susținută de d-nul profesor Marton Imre. Lecția a fost înregistrată, urmând a fi analizată la întâlnirea Cercului Pedagogic din data de 25 noiembrie 2016. Lecția a debutat cu o activitate de grup, elevii fiind așezați în 5 grupe a câte 5 elevi fiecare. Aceștia au formulat fraze după un exemplu dat de către profesor. Predarea elementelor de vocabular – adjective terminate cu “ed” si “ing”- a fost introdusă prin rezolvarea unui exercițiu din manual, urmată apoi de utilizarea noilor elemente în propoziții alcătuite de elevi. Domnul profesor a verificat tema de casă prin aranjarea unor propoziții în ordinea corectă, folosind apoi aceste propoziții pentru introducerea unui nou element gramatical: timpul Past Perfect Simple. A urmat predarea efectivă, schița de pe tabla fiind foarte clar elaborată, iar explicațiile date de către d-nul profesor fiind realizate într-un limbaj ușor de urmărit, potrivit cu nivelul clasei. Pe parcursul lecției, domnul profesor a demonstrat cunoașterea elevilor atmosfera din clasă fiind una pozitivă, iar în activitățile propuse au fost implicați toți elevii. Aceștia au fost încurajați mereu, iar atmosfera destinsă i-a ajutat să ceară rezolvarea eventualelor nelămuriri. Lecția s-a încheiat cu explicații legate de rezolvarea temei de casă.
prof. Pitea Diana

This slideshow requires JavaScript.

European Day of Languages 2016
Liviu Rebreanu” Secondary School celebrated EDL 2016 with a contest  “Multiculturalism” – class 8B and an Anniversary Bulletin board – class 6B both activities led by teacher Cristian Lucia, whereas teacher Antal Gyopar organized a bilingual song contest (Hungarian and English) with class 6 D.
 “Tudor Vladimirescu” Secondary School also celebrated EDL 2016 with a contest “Recognize the Song” activities led by teacher Raduly Dana, and supervised by teachers Șandru Gabriela, Ugron Erika and Rusu Teodora who were also members of the Jury. The contest involved teams of 4 students from each secondary class competing to recognize a song in a foreign language for the first section of the contest and to create a rhyming poem / song for its second part. The teams gathered points for each correct answer in the first section and points for creativity in the second part of the contest. The winner was the 5thA team, the second place was won by 8thC team, whereas the third place was obtained by 7thA team, who also got the highest score for the creative section of the contest:
edl_2016_7a
Teachers Vodă Petruța and Zsigmond Imola from „Nicolae Bălcescu” School in Tg.-Mureș celebrated EDL 2016 with the 5th,6th, 7th and 8th grade students by designing and presenting projects dedicated to the day and its meaning. Some of the presentations were ‘sweet’, as we had doughnuts or choux a la creme to accompany the presentation of the countries they are typical for.
 On 26th of September „Dacia” School celebrated EDL with a fair where students from 5-8 grades displayed different objects (bracelets, book-markers, key-chains, pocket-books, etc.) manufactured by themselves. The students sold the objects and donated the money to the association  “Ajungem mari” (dedicated to orphaned or abandoned children).

The European Day of Languages – 26 September 2016 – was celebrated a ‘Sf. Gheorghe’ Secondary School in Sîngeorgiu de Mureș  with activities led by teachers Benchea Gabriela ( Grades 7th ) – Project work  “European countries and languages” and Zaharia-Stremtan Lidia (6th) a PowerPoint Presentation on interesting things about European languages, plus several games, whereas teacher Barabas Etelka (6th) presented – Die Bremer Stadtmusikanten (drama).

At ‘Al.I. Cuza‘ Secondary School teachers Șerban Klaudia, Chereches Nicoleta, Szabo-Adam Bela motivated students to creat projects to be diplayed on the corridor’s walls.

Gheorghe Doja „Rakosi Lajos” School’s Programme to celebrate the EDL 2016 consisted of Traditional songs for children for classes III-IV whereas for classes V-VIII there were a range of interactive actvities: Recognising Greetings from different languages, The most beautiful words (English, Romanian, Hungarian)- Power Point, Tongue Twisters (English, Romanian, Hungarian, French)- Contest and Ode to Joy!  The organisers were Nemeth Izabella-Noemi (English teacher), Olteanu Diana (Romanian teacher), Tovissi Andrea (Hungarian teacher).

 The EDL was also celebrated in Nazna by teacher Mihaela Sotica and her students through a quiz. The main goal of the activity is to teach students about languages in Europe while having fun. The power point presentation containing 10 questions with 4 multiple choice answers was shown to the students and the questions were read aloud by the coordinator of the game. The students needed to choose an answer (a, b, c or d) and, then,  go  to the corresponding corner of the room. Once all students have chosen an answer, the correct answer was revealed and the students who got it right got a card. The winner was the one who collected most cards.

 Europa School celebrated The European Day of Languages in the Festivity Hall of the school. The hall was full of students of all grades who study English and German. There were 5 teachers, English and German, who prepared different moments for this festival.

1. First, a power point presentation by 7 A about the significance of this day in English. They also made a quiz addressed to the audience.
2. 12 young students from 2 D presented a joyful program of poems, songs and dances , which had a great success.
3. A number of tongue twisters, riddles and jokes in English was followed by a couple of songs, like Happy Birthday and On holiday (CD included). The 5 graders brought European flags they had made on this occasion.
4. Then the importance of EDL was presented in German by a student from grade 7 D.
5. Finally, students from the Hungarian section who study English (different grades) presented a short programme dedicated on this occasion. Some jokes and tongue twisters were presented on screen, so that the children could enjoy them. The audience enjoyed the day, we took photos in groups and each participant class got a diploma on behalf of the school principal who appreciated and encouraged the activity.
The teachers who got involved in this special day were: Strete Lucia, Kiss Noemi, Cridon Lucia, Boczog Eniko and Barabas Ildiko
Students from Crăciunești School nr. 1 made projects on the  topic of EDL led by teacher Bartha Gyongyi and presented them to the others. The best ones were selected and displayed in school.
 At ‘George Coșbuc’ School in Tg.-Mureș  the 6th grade students were involved in a project which started with a brainsorming and some group work discussing the importance of language studying, followed by a Power-Point presentation about UK, a song and a rebus puzzle contest.
***
KIT 2016

This slideshow requires JavaScript.

WINTER FESTIVAL 2015
The holidays are coming! It is an incredibly joyful time of year, a time to share, a time to love and a time to care. It is a time of appreciation and kindness, it is the season to be jolly and let the world know how much we care. Teachers and students gathered at ‘Unirea’ High-School on 12th December 2015, for Winter Festival 2015! Everything was possible thanks to the sustained effort and involvement of coordinating teachers Olga Ștefan and Gabriela Șandru and the support of Mrs. Iulia Luca, the Modern Languages Inspector.

This slideshow requires JavaScript.

Lecție demonstrativă la Școala Gimnazială Nazna
Miercuri, 25.11.2015 am asistat la o lecție demonstrativă deosebită la clasa a II-a intitulată „My Little Body”, susținută de colega noastră prof. Mihaela Stoica. Ne-am bucurat de un număr mare de cadre didactice debutante și nu numai prezente la activitate. Lecția asistată a fost una reușită; au primat metodele activ-participative, activitățile alese au fost deosebit de antrenante și  de motivante pentru elevi. Formele de organizare a activității au variat de la frontal, la lucrul în perechi sau pe grupe, momentele lecției au curs îmbinându-se în mod natural în contextul lecției iar materialele didactice folosite au adus un plus de culoare și de motivație pentru elevi. Nu au lipsit exercițiile de tip drilling, matching, cântecul, jocul didactic, toate acestea contribuind la reușita lecției. Cu siguranță, profesorii prezenți au găsit aici o multitudine de idei pe care să le aplice la clasă. O felicităm pe doamna profesoară și îi mulțumim pentru efortul depus și pentru ocazia de a asista o lecție de o calitate superioară!
Responsabil Cerc Pedagogic,
prof. Gabriela Șandru
EDL 2015

Vineri, 25.09.2014, ora 13.00 a avut loc în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” Concursul interactiv de cultură generală și creație EDL 2015 (European Day of Languages 2015) în cadrul proiectului de activitate extrașcolară EDL 2015 activitate coordonată de CPPE, profesor de limba engleză Gabriela Șandru. Au participat 11 echipaje de câte 4 elevi din clasele V-VIII (44 elevi din 11 clase gimnaziale), care s-au întrecut pentru a răspunde corect la întrebările despre Europa în secțiunea 1 a concursului.

Dacă întrebările proiectate pe ecran le-au dat de furcă unora, în secțiunea 2 a concursului mesajele din diferite limbi i-au pus și mai mult în încurcătură pe aceștia. Pe lângă elementul competitiv – răspunsul corect la întrebări – concursul a dat ocazia elevilor de a-și lărgi orizontul cultural despre lume, acumulând cunoștințe noi. De asemenea, concursul a încurajat cooperarea între membrii echipajului și a dezvoltat spiritul de echipă al elevilor. În secțiunea a treia a concursului, cea de creație, echipajele au colaborat pentru a compune un imn / o poezie / un cântec intitulat „Celebrating Languages”, textul fiind în limba engleză cu minim 5 cuvinte în alte limbi inserate în acesta. A urmat prezentarea în fața juriului (format din doamnele profesoare Raduly Dana, Gyorgy Izabella, Rusu Mihaela, Czika Ottilia și Mihaela Man), unde s-a punctat în special originalitatea creației și implicarea echipajului în prezentare. Toate clasele participante au primit diplome de participare, fiindu-le acordate titlul onorific de „European Class” – Clasă europeană, iar următoarele echipaje au fost premiate și în dulciuri / articole de birotică-papetărie prin fonduri obținute din sponsorizări extrabugetare: clasa a VI-a B – Mențiunea Specială a juriului, clasa a VIII-a B – Premiul III, clasa a VII-a C – Premiul II și clasa a VI-a A – Premiul I.

This slideshow requires JavaScript.

***

EDL_George Cosbuc

***

La Școala Gimnazială Dr. Bernady Gyorgy, doamna prof. Pitea Diana a desemnat câte o țară din UE fiecărui elev al clasei a VII-a A, iar elevii au adus la școală 5 informații interesante (de genul “știati că”) despre țara respectivă pe care le-au prezentat colegilor.

***

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor la Școala Gimnazială „Europa” din Tg.-Mureș s-au realizat urmatoarele activitati:

prof. Strete Lucia – Cl.5 A si B- Quiz pentru a realiza importanta studierii limbilor moderne, relevanta pt. viata de toate zilele, apartenenta la Familia Europeana, plurilingvismul European – prezentare powerpoint ; Cl.III A – Sounds/animal noises in different languages; 6 A – a quiz to teach the students about the European languages in a funny way, by having a contest in groups.

Prof. Kiss Noemi – Mini-proiecte cu stegulete ale tarilor europene si un Quiz despre EDL – 7 B Change your Language! The students had to research about a European country, to learn how to say „Hello!”, „Thank You!” and „I love you” in that language, to find out 5 interesting facts about that country, to present a famous person from that country. Finally, the students greeted each other and the Teacher in 10 different languages.

Prof. Cridon Lucia – Clasele a IV A si B My Flag, My words. Elevii au desenat stegulete reprezentand diferite tari europene, au descries culorile si au gasit corespondentul in acea limba pt.cuvintele PACE, PRITENIE, IUBIRE, pe care le-au rostit in fata clasei. Clasa a repetat acele cuvinte; Clasa a VIIa A – A Traditional Dish from a European Country. Fiecare elev si-a ales o tara europeana si a cautat pe internet informatii despre o reteta traditionala din acea tara, pe care a prezentat-o clasei. (tara, numele mancarii, ingrediente si mod de preparare); Cl.VIII A – A Tradition coming from a European Country. Elevii au lucrat pe perechi, studiind si alcatuind proiecte despre o traditie specifica unei tari europene (tara, numele obiceiului, descriere, activitati, opinia)

4.Flags

6.EDL-school-visit-EN

***
Cu ocazia EDL 2015 la Școala Gimnazială Ogra doamna prof. Csipan Lilianna a organizat un concurs de “Tongue Twisters” cu elevii selectați din fiecare clasă. S-a punctat fluența, pronunția și corectitudinea, iar câștigatorii au primit diplome.

***

The European Day of Languages was celebrated with joy and enthusiasm at ‘Mihai Viteazul’ secondary school on the 28th of September 2015. About 30 students, coordinated by the teachers of English-Adriana Boiti, Kinga Bara, Laura Gomotîrceanu and the teacher of German –Gabriela Mezei , expressed their interest in languages by singing songs in English and German, as well as acting in a play entitled ‘Instant Marriage’. The seventh and the eighth graders sang songs like ‘Hold back the river’, ‘The boulevard of broken dreams’, ‘Champagne supernova’, having a lot of fun.

Teacher Laura Gomotîrceanu also had the initiative to organize a brainstorming on the importance of celebrating languages. The answers, as they are visible in the picture of the whiteboard, were interesting and varied, as well.

In their debates, students had to come up with relevant arguments, starting from the following ideas: To remain monolingual is to stunt your educational development, to restrict your communication and thinking abilities, and to deny yourself the ability to fully appreciate and understand the world in which you live. Learning another language opens up new opportunities and gives you perspectives that you might never have encountered otherwise.

On the whole, the activity made our students aware of the importance of studying  foreign languages in our everyday life, for their future and career.

Languages build bridges of communication between people, they connect!

Teacher: Adriana Boiti

This slideshow requires JavaScript.

***
In data de 28 septembrie 2015, elevii Liceului Teoretic „Samuil Micu” Sarmasu (clasele IV – IX) au participat la o serie de activitati dedicate Zilei Limbilor Straine.

Asfel: doamnele profesor Camara Romanita, Mititean Oana, Muntean Florina, Hulpe Laura, Matei Virginia, Nistor Ancuta, Rosca Mariuca si Fazakas Piroska au pregatit impreuna cu elevii claselor IV – IX  postere, machete si diverse colaje  pentru a ilustra cat mai variat evenimentul din perspectiva celor doua limbi moderne studiate, limba engleza si limba franceza.

profesor CAMARA ROMANITA

Picture8 Picture9 Picture7 Picture6 Picture5 Picture4 Picture3 Picture2 Picture1

***

***
Școala Gimnazială Dacia a marcat EDL 2015 prin Prezentare Proiecte, loc un concurs pe tema European Day of Languages, prezentare power point, Realizarea de stegulețe pe conturul palmelor, proiecte pe tema „Friends in different languages” activități coordonate de doamnele prof. Anamaria Gălățean, Tătar Raluca și Haidu Ionela.
***

 ACTIVITATI  DESFASURATE  CU PRILEJUL  ZILEI  EUROPENE  A LIMBILOR  MODERNE la SC. GIM. “Liviu  Rebreanu”  – Tg. Mures –   La nivelul fiecarei clase de elevi s-a discutat semnificatia si importanta acestei zile din calendarul sarbatorilor europene, subliniindu-se rolul fundamental al comunicarii multilingve in contextual actual al societatii contemporane.

  1. Limba engleza :  – Recital de poezii si cantece – cl. VII –a E – prof. Antal Gyopar

– “Cate limbi cunosti ?”- saluturi si expresii uzuale din cat mai multe limbi europene  – concurs la clasele a V-a si a VI –a E si F – prof. Csipan Liliana

– “Tari europene” – proiecte si planse illustrative – cl. a VII-a A, VI-a C

– Concurs de cultura generala pe echipe – cl. a V-a A – prof. Nistor Lorena

– “Cultura si civilizatie europeana”- concurs pe echipe – cl. a VIII-a C

– “Cantecul meu preferat”- recital cl. a VII-a C, a VIII-a A – prof. Cristian Lucia

  1. Limba germana: – Recital de cantece si poezii – cl. I E si F

– Concurs de postere tematice – cl. a VIII-a E – prof. Portik Kinga

Responsabil de catedra : prof. Cristian Lucia

***
Cu ocazia EUROPEAN DAY OF LANGUAGES elevii clasei a VI-a de la LPS Szasz Adalbertcoordonați de prof. Oprea Maria au desfășurat o activitate cu numele  LET’S EXPLORE EUROPE! în cadrul căreia au căutat informații interesante despre Europa. Activitatea s-a concretizat în realizarea unui poster pe această temă.